IPB

07. априла 2018.

ЗАШТО ЈЕ ФИЗИКА ЧЕСТИЦА БИТНА?
Понедељак, 16. април, 12 часова
Еу инфо центар, Краља Милана 7

Заједно са низом организација, Институт за физику у Београду као први институт од националног значаја за Републику Србију, учествује у глобалном догађају којим се у сто градова света обележава рођендан ренесансног научника и уметника Леонарда да Винчија (1452–1519).

Наиме, дан његовог рођења, 15. април, Италија је прогласила за Дан италијанске науке који се ове недеље обележава широм света. У Србији је поводом Леонардовог рођендана амбасада Италије организовала догађаје којима се промовише новија историја науке, а посебно физика високих енергија, као и снажна сарадња Италије и Србије у овој области физике.

Амбасада Италије у понедељак, 16. априла, у 12 часова, у сали ЕУ инфо центра (Краља Милана 7) организује отворено, популарно предавање под називом „Зато је физика честица битна?“ На предавању гостује професор Пабло Чироне (Giuseppe Antonio PABLO CIRRONE) из лабораторије Југ која је део INFN, односно Националног института за нуклеарну физику, једног од међународних партнера нашег Института.

На овог догађају говориће и др Александар Богојевић, директор Института за физику.

Догађај у подне 16. априла у ЕУ инфо центру отворен је за публику, а учесници говоре на енглеском језику. Догађај модерира професорка Иванка Поповић, проректор Универзитета у Београду за међународну сарадњу, а учествоваће и представник Института за нуклеарне науке „Винча“, др Михајло Мудринић.

У истом дану, у Народној библиотеци Србије, у 18 часова, Амбасада Италије отвара изложбу из модерне историје физике под називом „Фермијево наслеђе“. Изложба представља значај и научни допринос физичара Енрика Фермија, као и узбудљиве дане развоја Фермијеве групе из Паниспернијеве улице. Изложба је отворена од 17. до 30. априла.