IPB

Награда „Марко Јарић“ 2020.

11. новембра 2020.

Управни одбор Фондације “Проф. др Марко В. Јарић“ расписао је конкурс за доделу награде „Марко Јарић“ за 2020. годину. Упоредо са објавом на сајту Фондације, конкурс за награду је објављен и у дневном листу „Политика„.

Ова престижна награда, која се се додељује уз подршку Института за физику у Београду, у домаћим медијима позната је и као „српски Нобел за физику“, а текућа епидемија није омела организацију овогодишњег конкурса.

Са традицијом дугом две деценије, награда је додељена импресивном скупу најугледнијих физичара од којих многи, пореклом из Србије, раде на водећим светским универзитетима. Фондација „Проф. др Марко В. Јарић“ која додељује награду основана је 1998. године са циљем oчувања успомене на живот и дело Марка Јарића (1952-1997).

Награда се додељује појединцу или групи научника за изузетне научне резултате у физици. На конкурсу могу да учествују физичари како из Србије, тако и из дијаспоре, па и истраживачи из других области који се баве истраживањима у физици.

Прошлогодишњи добитник награде „Марко Јарић“ је др Марко Лончар, професор Универзитета Харвард, САД, коме је признање додељено „за изузетан допринос развоју нанофотонике, примењене физике и интегрисане оптике“, како се наводи у извештају жирија за 2019. годину. Будући да су због сложене епидемиолошке ситуације са коронавирусом свечана академија и додела награде у 2020. морали бити отказани, уз овогодишњу биће додељена и награда за прошлу годину.

Предлоге за овогодишњу награду могу да дају појединци, научне институције или удружења, а пријаве се достављају писаним путем.

Рок за пријављивање је до 20. децембра 2020. године.

У назначеном року, пријаву у електронском облику треба послати на електронску адресу: nagradamarkojaric@ipb.ac.rs. Фондација је објавила и пример обрасца за пријаву на конкурс.

Одлуку о награди која се састоји од дипломе и новчаног дела доноси Управни одбор Фондације „Проф. др Марко В. Јарић“ на основу предлога жирија. Свечана додела награде биће одржана 17. марта 2021. године, када ће уз овогодишњег, бити свечано проглашен и прошлогодишњи лауреaт.

Преузмите текст конкурса награде „Марко Јарић“ за 2020. годину
Преузмите пример обрасца пријаве на конкурс за награду
Посетите сајт Фондације “Проф. др Марко В. Јарић“

За додатне информације можете конктактирати Фондацију на адреси fondacijajaric@ipb.ac.rs