IPB

Представљање кандидата на Институту

24. априла 2018.

Сва три кандидата за ректора Универзитета у Београду представила су своје програме у уторак, 24. априла 2018. пред Научним већем Института за физику у Београду.

Током редовне седнице Научног већа на којој се изјашњавало о подршци кандидатима за ректора Универзитета у Београду, др Александар Липковски, редовни професор Математичког факултета, др Милош Недељковић, редовни професор Машинског факултета и др Иванка Поповић, редовни професор Технолошко-металуршког факултета представили су своје програме рада.

Др Александар Липковски је, представљајући свој програм, навео да Универзитет у Београду полако али сигурно губи свој значај и статус у Србији, и то не само високо школство. „Ја нисам неки револуционар, иако волим да се то чује у новимана и међу људима који имају високо образовање. Али све што се мења треба да се мења поступно. Проблем треба врло пажљиво проучити из свих аспеката, а тако се и радило последњих деценија“, рекао је др Липковски.

„Вас сигурно занима моје мишљење о положају института“, додао је он, појашњавајући да је садашња управа предузела кораке којим се по мало повећава утицај института на управљање Универзитетом.

Други кандидат, др Милош Недељковић на почетку свог излагања навео је да је необично да једна од 42 институције чланице Универзитета појединачно позива кандидате да представе програме. „Али ви јесте једна од чланица и сва три кандидата су пристала да дођу и да додају признање ономе што сте постигли – постали први институт од националног значаја“, рекао је Недељковић, додајући: „Ви сте лидери, треба да се угледамо на вас“.

Он је као једну од најважнијих тачака у свом програму навео укидање реизборности ректора. „Ја сам потписао да се кандидујем искључиво за један мандат“, додао је Недељковић.

Др Иванка Поповић је последња представила свој програм, наводећи да „можемо да се боримо за побољшање нашег статуса код државе, али то можемо само као целина“, рекла је др Поповић.

„Део мог програма се односи на повећање транспарентности јер се тиме решава много проблема. Морамо да обезбедимо јаван рад, а исто тако, учешће стручњака у телима треба да буде част, а не баук. Многи од стручњака се крију иза уздржаног гласа“, напоменула је она, додајући да је више од половине таквих. Тако нешто је, додала је, у реду само у случају сукоба интереса јер су ти људи изабрани због своје стручности и треба да имају став.

„Наша присутност у јавности мора бити већа. Треба да се наметнемо као врхунско експертско тело“, навела је др Поповић.

Након представљања кандидата, чланови Научног већа Института су гласали. На основу њихових гласова, Научно веће Института за физику у Београду подржало је др Иванку Поповић за кандидата за ректора. Она је добила 23 гласа од присутна 34 члана Већа. Др Липковски је освојио 12 гласова, док је др Недељковић добио 5 гласова, односно нису добили подршку већине присутних чланова Научног већа.

Наиме, изборна већа факултета и научна већа института изјашњавају се о подршци кандидатима за ректора. Један научни институт по закону може подржати највише три кандидата са листе кандидата за ректора. Коначно евидентирани ће бити они кандидати који су добили подршку најмање једне трећине факултета и института, односно најмање 14 чланица Универзитета.

Рок за изјашњавање 42 чланице Универзитета у Београду је 4. мај 2018. када ће бити познато који кандидати ће бити коначно евидентирани.