IPB

др Марко Војиновић о квантној гравитацији

26. новембра 2021.

„Квантна теорија гравитације представља најфундаменталнији ниво разумевања природе. Уколико бисмо успели да формулишемо теорију квантне гравитације, могли бисмо на најдубљем нивоу да разумемо како природа функционише“, рекао је др Марко Војиновић из Института за физику у Београду гостујући у емисији „Научни портал“.

Петнаеста епизода „Научног портала“ емитована је у уторак, 23. новембра 2021. године, на Другом програму Радио-телевизије Србије, а у једном од прилога др Војиновић објашњава шта је квантна теорија гравитације и зашто физичари још увек трагају за њом. „Постоји неколико кандидата за квантну теорију гравитације који су се усталили у кругу експерата као значајни и релевантни. Сваки од тих праваца истраживања има своје предности и мане“, каже др Војиновић и објашњава да ниједан није довољно убедљив да би се формирао консензус међу експертима да је то права квантна теорија гравитације.

У емисији др Војиновић напомиње да се овом облашћу у Србији баве истраживачи из Института за физику у Београду и са Физичког факултета у Београду окупљени у Групи за гравитацију, честице и поља. „Једна од централних ствари које човек схвати када се бави овим послом, јесте то да није толико важно које резултате смо добили радећи неко истраживање. Важно је које искуство смо стекли током тог рада. Процес истраживачког рада је много значајнији него сам резултат који се добије на крају“, каже др Војиновић описујући рад Групе.

„Научни портал“ је емисија Редакције научног програма РТС која се емитује од 2020. године и доноси новости и приче из света науке. У емисији је до сада гостовало више истраживача из Института за физику у Београду у оквиру дугорочне сарадње Редакције научног програма РТС и Института за физику.