IPB

Балканска унија физичара у Београду

26. августа 2022.

Од 28. августа до 1. септембра 2022. године у Београду је одржана једанаеста Међународна конференција Балканске уније физичара. Овај важан научни скуп организован је уз пресудан допринос Природно-математичког факултета у Нишу, а једну од кључних улога међу организаторима има Институт за физику у Београду.

Како се наводи у књизи апстраката, конференција има дванаест организатора међу којима су Српска академија наука и уметности, Физички факултет у Београду и све друге водеће институције у којима се истражују физика и сродне науке. Како се наводи у саопштењу САНУ, у научном делу посебно је значајан допринос Института за физику у Београду.

На конференцији су предавања држали врхунски истраживачи са Балкана али и њихове колеге из више од 30 земаља са четири континента. Своје резултате истраживања представили су и млади истраживачи од којих већина долази из балканских земаља. У оквиру конференције одржано је и пет округлих столова под називима „Каријера у физици“, „Квантне и нове технологије“, „Интеграција и проширена партиципација“, „Мапа пута и будућност физике високих енергија“, „Модели студија физике на европским универзитетима – специфичности балканских земаља“.
Конференција је одржана у хибридном формату и окупила је више од 400 учесника, а део програма биле су и радионице за наставнике физике као и сесија „Frontiers“.

Захваљјујући издавачима окупљеним око The European Physical Journal (EPJ), на овогодишњој конференцији су први пут додељене награде за најбоље постер презентације.

Књига апстраката
Фото: Бојан Џодан/ИПБ