IPB

Дан интелектуалне својине

23. маја 2024.

У читаоници библиотеке „др Драган Поповић“ Института за физику у Београду у среду, 22. маја 2024. године одржан је једнодневни скуп „Дан интелектуалне својине“. Догађај је организован у оквиру Иновационог инкубатора Института у циљу промовисања значаја и разумевања права интелектуалне својине у контексту развоја технологија. 

На почетку присутне је поздравио др Саша Лазовић, заменик директора Института за физику у Београду за иновације. „Иновације нису нешто чему треба посветити пажњу повремено већ сваког дана, а то чини и Институт кроз Иновациони инкубатор“, рекао је др Лазовић додајући да Институт није само место окупљања када се говори о темама које се директно тичу физике и науке.

Прво предавање „Заштита жигом заштићене ознаке у метаверзуму “ одржала је др Јелена Ћеранић
Перишић, в.д. директора Института за упоредно право
. Др Ћеранић Перишић је говорила о бројним правним питањима у метаверзуму, међу којима је и питање интелектуалне својине. Она се осврнула на илустративне примере из судске праксе који су значајно утицали на доношење регулатива и осврнула се на питања као што су: да ли су незаменљиви токени роба или уметност и да ли се на њих примењује закон о жиговима.

Др Душан Поповић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, одржао је предавање „Kоришћење вештачке интелигенције из угла права интелектуалне својине“. У свом предавању, између осталог, др Поповић се бавио питањем да ли вештачка интелигенција може да буде аутор или проналазач. „Право интелектуалне својине фокусирано је на човека и то се неће ускоро променити, али нема ни потребе да се мења“, закључио је др Поповић објашњавајући да се вештачка интелигенција може користити као и друг техничка средства, али је аутор и даље човек.

Треће предавање под називом „Заштита иновација патентима“, држала је Даниела Златић Шутић, помоћница директора Завода за интелектуалну својину. Истраживачима Института и гостима дала је важне практичне савете који ће им помоћи у тражењу патената и говорила је о условима за заштиту проналаска и шта се може заштити патентом. Присутни су посебно били заинтересовани за разлике између патента и малог патента о чему је Златић Шутић детаљно говорила. „Када поднесете захтев за патент, национални заводи испитују да ли је производ нов, инвентиван и погодан за индустријску примену“, нагласила је Даниела Златић Шутић.

Фото: Марија Јанковић