IPB

Истраживачи Института освојили три пројекта Фонда

23. марта 2024.

У оквиру програма Доказ концепта, Фонд за науку Републике Србије ће у наредних годину дана финансирати три пројекта истраживача из Института за физику у Београду.

Одобрени пројекти су:

DIAMICA – Service for accelerated and improved drug development for innovative therapy of diabetes mellitus using biomimetic chromatography and artificial intelligence, који води Дарија Јовчић из Лабораторије за биомиметику.

LumiSec – Luminescent polish for Object Authentication Security, који води Јелена Митрић из Лабораторије за истраживања у области електронских материјала.

PoWeRCAP-EGARDEN – Polluted water reclamation and enrichment by Cold Atmospheric Plasma treatment for nonchemical Ecological Gardening, који води др Никола Шкоро из Лабораторије за неравнотежне процесе и примену плазме.

У оквиру програма Доказ концепта, Фонд за науку Републике Србије ће у наредних годину дана финансирати укупно 52 пројекта из 27 научноистраживачких организација са укупним буџетом од 1.000.000 евра. Доказ концепта је намењен истраживачима који препознају да њихова истраживања имају комерцијални потенцијал за којим постоји потреба на тржишту. Програм нуди финансијску и пословну подршку за тестирање идејних решења или научних претпоставки са могућностима комерцијалне примене.

Програм Доказ концепта се финансира средствима Светске банке кроз пројекат „SAIGE” (Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке посвећен јачању научних истраживања и иновативног предузетништва у Србији.

Подсећамо, Институт за физику је у 2023. години расписао интерни позив за пројекте Доказ концепта у оквиру која је одобрен значајан број пројеката. Пројекти се такође финансирају из средстава SAIGE пројекта Светске банке у коме Институт учествује. Оцењивање је спроведено у две рунде – у првој рунди пуно финансирање је добило шест, а парицјално финансирање два пројекта, док су у другој рунди средства одобрена за пет пројеката.


Иновациони инкубатор Института за физику у Београду реализује се средствима из Програма формирања и развоја иновационих инкубатора у научно-истраживачким организацијама Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Пројекат којим руководи Драгана Перовић развија механизме подршке да иновације из научних лабораторија успешно генеришу нове технике, производе и процесе.