IPB

Скривена џунгла градова

14. августа 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 07
„Скривена џунгла градова“
Гошћа: др Мира Аничић Урошевић

„Вегетација у урбаним срединама је измењена у односу на ону у приодном амбијенту, а врсте осетљиве на загађење су потпуно потиснуте“, каже др Мира Аничић Урошевић из Лабораторије за физику животне средине Института за физику у Београду у седмој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“ која је посвећена урбаним екосистемима.

У савременим друштвима је све већа урбанизација и велики проценат становништва живи у градовима тако да су на мали простор сконцентрисане све људске активности од којих многе производе загађење. У оваквим околностима неке врсте не могу да опстану, па тако, према речима др Аничић Урошевић, градови представљају праве пустиње које не садрже лишајеве.

Са друге стране, има и врста које су се оваквим условима прилагодиле, као што су маховине. „Оне успевају да расту и развијају се без већих штетних последица па се могу користити као биомониторске. Можемо да меримо ниво загађења и шта је све садржано у њима“, објашњава др Аничић Урошевић.

Загађење има велики утицај и на дрвеће у градовима. „Посматрајући једну лисну површину можемо да кажемо да ли дрвеће на том месту трпи оптерећење од аерозагађења што је важно је хронична изложеност загађењу доводи до смањене отпорности биљке“, каже др Аничић Урошевић и напомиње да веће оптерећење трпе четинари него листопадне биљке које сваке године мењају лишће.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.


Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Kамера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.