IPB

Плодови Чернобиља

09. октобра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 13
„Плодови Чернобиља“
Гост: др Владимир Удовичић

У Републици Србији је законом забрањена изградња нукеларних електрана, али је наша земља окружена бројним реакторима у суседству. „Нуклеарна енергија има падове који су иницирани разним акцидентима. Када погледамо дужи временски период, њих има заиста мало али су они тако интензивни да стварају радиофобију“, каже др Владимир Удовичић из Института за физику у Београду у тринаестој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“.

Један од таквих догађаја одиграо се 26. априла 1986. године када се на рекатору 4 електране Чернобиљ догодио инцидент. Због цурења радијације у атмосферу евакуисан је суседни град Припијат, а око електране проглашена Забрањена зона. Друга нуклерарна катастрофа коју свет памти догодила се у Јапану 2011. године. Након земљотреса, ову земљу је погодио разоран цунами што је довело до серије инцидента на реакторима нуклеарне електране Фукушима.

Овакви догађаји, према речима др Удовичића, подстакли су нуклеарне истраживче да уоче слабости ове технологије. „Више пажње је усмерено на безбедоносне аспекте, да се праве сигрунији реактори“, каже др Удовичић објашњавајући какве предности доноси примена нуклеарне енергије будући да не утиче на климатске промене, каква је будућност ове области, као и какве се мере у погледу нуклеарне безбедности спроводе у Србији.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.