IPB

Механизам једне муње

24. септембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 12
„Механизам једне муње“
Гост: др Саша Дујко

„Једна од најочигледнијих манифестација неравнотежних плазми у природи су електричне муње“, каже у дванаестој епизоди научнопопуларног видео-серијала Врт физике, др Саша Дујко из Института за физику у Београду и додаје да е електричне муње могу посматрати као генератори у глобалом електричном пољу.

Мада су електричне муње природни феномен који привлачи велику пажњу, још увек нису откривени сви механизми њиховог настајања. „ У Лабораторији за неравнотежне процесе и примену плазме бавимо се моделовањем, дијагностиком и применама неравнотежне плазме. Оне настају у електричним гасним пражњењима и имају велики број примена“, објашњава др Дујко у епизоди посвећеној муњама.
Електричне муње нису феномен карактеристичан само за Земљу. Има их и у атмосфери Јупитера, Сатурна, а постоје докази да их има и у атмосфери Нептуна и Урана.

„Ситуација са Марсом и Венером је мало компликованија“, каже др Дујко и објашњава да досадашње мисије у атмосфери Марса нису детектовале муње, али да пешчане олује указују да их у атмосфери ове суседне планете вероватно има. „Најконтроверзнија је ситуација са Венером где имамо доказ и за постојање електричних муња и против“, каже др Дујко.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.