IPB

Игра звана живот

26. јуна 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 01
„Игра звана живот“
Гост: др Александар Богојевић

У првој епизоди новог научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“ који  из петка у петак емитујемо на интернету, први од гостију, др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, говори о принципима на којима се заснива Game of Life, „игра звана живот“. Овај целуларни аутомат је 1970. године осмислио славни британски математичар Џон Конвеј (1937-2020), који је преминуо током епидемије COVID-19.

„Запањујуће је колико детаља и сложених структура постоји у игри са законима који се могу описати у две реченице“, каже др Богојевић и објашњава колико свет игре Life може бити разнолик и богат. Неизбежно, из тога произилазе питања о нашем универзуму.

„Ако правила ове игре схватимо као неки универзум, да ли он садржи нека богатства која су потпуно неслућена? Одговор је да“, објашњава др Богојевић, питајући се, уз то, да ли у њему може постојати и живот.

Осим тога, интересантно је и питање да ли више универзума са различитим фундаменталним законима може да има исте законе на великим скалама. „На нивоу нашег универзума је тешко да одговоримо и то ће вероватно увек бити филозофско питање, али на нивоу оваквих вештачких универзума, можда можемо то конкретно и да класификујемо“, сматра др Богојевић.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.


Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Kамера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.