IPB

Где се свемир шири?

11. септембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 10
„Где се свемир шири?“
Гошћа: Тијана Раденковић

„Често људи питају: ‘Ако се свемир шири, где се то шири’“, каже у десетој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“ Тијана Раденковић са Института за физику у Београду, и објашњава да ово питање има ослонац у нашем интуитивном начину размишљања.

„Ако се нешто шири, то је увек науштрб нечег другог, шири се у неком простору. Проблем са космосом је то што простор и време не постоје ван њега тако да је то што се шири управо универзум и он се шири ни у шта“, каже Раденковићева.

Ширење космоса, према речима саговорнице, једно је од највећих открића космологије, а уочио га је 1929. године Едвин Хабл посматрајући ноћно небо и галаксије. Хабл је анализирао сјај и боју звезда и приметио да удаљеније звезде изгледају црвеније од ближих. „Закључио да се универзум шири тако што је упоређивао растојање галаксија и брзину којом се удаљавају од нас“, објашњава Тијана Раденковић.

Ширењу свемира је посвећена десета епизода серијала „Врт физике“ у којој се говори о томе како је до овог открића дошло, где се космос у ствари шири и до чега овај феномен може довести у будућности.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић

Сценарио: “Наука кроз приче”

Kамера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)

Сарадник у продукцији: Јована Николић

Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.