IPB

Где расту таленти?

04. септембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода  09
„Где расту таленти?“
Гости: Учесници Европске олимпијаде из физике и др Марко Опачић

Четврта Европска олимпијада из физике, најпрестижније такмичење за ученике средњих школа уз Међународну олимпијаду из физике, ове године одржано је од 20. до 26. јула на даљину уместо у Румунији, како је планирано.  Учесници су решавали задатке у својим земаљама, а екипа из Србије је задатке радила на Институту за физику у Београду, где су претходно организоване и припреме за такмичење.

Учесници олимпијаде који су освојили пет медаља гости су девете епизоде видео-серијала „Врт физике“.

„Припреме су биле прилично интензивне, радило се пуно и било је занимљиво“, каже Добрица Јовановић, ученик трећег разреда Математичке гимназије који је освојио златну медаљу.  Исто признање припало је и Богдану Рајкову који каже: „Уписао сам Универзитет Кембриџ, али ако будем имао прилику да се вратим и да се бавим струком у Србији, дефинитивно бих се вратио“.

Говорећи о дилеми где наставити школовање, добитник сребрне медаље Петар Самарџић каже да још увек није сигуран да ли ће се бавити физиком или математиком али да ће покушати да упише факултет у иностранству.

„Такмичење је било мање стресно него у нормалним околностима, само смо дошли на Институт и радили два дана задатке“, каже Страхиња Николић, који је освојио бронзану медаљу и ове године уписао Електротехнички факултет у Београду. Душан Бегуш, такође добитник бронзане медаље, говорећи о својим интересовањима каже: „Тренутно ме занима све у физици, мислим да сам још млад да бих се профилисао“.

Припреме за такмичење су водили истраживачи Института за физику у Београду др Марко Опачић, др Дејан Ђокић и др Ненад Вукмировић. „Осећам велико задовољство када се ради са талетнованом, вредном и посвећеном децом“, каже др Опачић. Говорећи о њиховој даљој каријери, др Опачић каже да ће сигурно на даље школовање у иностранство отићи свако ко добије стипендију, али да је важно задржати контакт са њима. „Постоји велика шанса да се они једног дана врате у Србију, па можда и на Институт. Нека се из сваке генерације врати један, то је за мене успех“, каже др Опачић.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић

Сценарио: “Наука кроз приче”

Kамера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)

Сарадник у продукцији: Јована Николић

Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.