IPB

Динамика мржње

03. јула 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 02
„Динамика мржње“
Гошћа: др Марија Митровић Данкулов

У другој епизоди научнопопуларног видео-серијала др Марија Митровић Данкулов са Института за физику у Београду говори о томе како се се физика и истраживачки методи развијени за проучавање колективних феномена у термодинамици могу применити у посматрању понашања на друштвеним мрежама. Гошћа епизоде под називом „Динамика мржње“ говори о томе како се шире емоције на друштвеним мрежама, како настају, прерастају у лавине и умиру, као и зашто су великим делом на друштвеним мрежама негативне.

„Ширење емоција може да се деси веома брзо. Један мали догађај може да изазове читаву лавину и нажалост не можемо да предвидимо колика ће она бити“, каже др Марија Митровић Данкулов и додаје да физичари за такав систем кажу да се налази у стању самоорганизоване критичности, а најчешће се релаксира кроз читав низ „лавина“.

Познати пример система који физичари описују као самоорганизовано критичан је и када додајемо зрно по зрно песка на једну гомилу. „Када њен нагиб пређе неки критични праг, она долази до релаксације и број зрна песка који отпадне са гомиле има неку дистрибуцију коју виђамо и у социјалним системима“, објашњава др Марија Митровић Данкулов детаљније.

Велику улогу у ширењу информација и садржаја путем друштвених мрежа игра и околина, а др Марија Митровић Данкулов каже да од тога како смо неку тему представили зависи како ће је околина доживљавати, али смо исто тако и ми под утицајем своје околине.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.


Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Kамера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.