IPB

Има ли живота после антропоцена?

24. децембра 2019.

(ФОТО/ВИДЕО) Упркос лошем времену, Велика сала Студентског културног центра била је пуна оних које занима како човек утиче на свет око себе и хоће ли планета преживети његову владавину. Под насловом „Има ли живота после антропоцена?“ предновогодишња трибина Института за физику у оквиру иницијативе „Наука кроз приче“ одржана је у понедељак, 23. децембра 2019. године. Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, уредник „Науке кроз приче“.

Учесници трибине су се освртали на различите аспекте човековог живота и промишљали шта значи разлика између природног и вештачког, а осим потраге за дефиницијом антропоцена и одговором на питање да ли овакво доба постоји, све време се кроз разговор провлачила запитаност да ли је човек господар света и ако јесте, какав је у тој улози.

Др Александар Белић, физичар са Института за физику, на самом почетку је рекао да човек није чак ни свој господар објашњавајући да човеково откривање природних закона не доводи ни до каквих промена у самој природи већ се људи прилагођавају новом знању и мењају своје понашање. Осим тога, др Белић је рекао да би човек изгубио самопоуздање када би на Земљу стигли ванземаљци, с обзиром да људска врста још увек није развила технологију за оваква путовања.

Назад у историју публику је вратила др Ева Камерер са Филозофског факултета у Београду, која је подсетила на мање познату идеју из прве половине 20. века о ноосфери, односно сфери људске мисли. Др Камерер је нагласила да зачетници ове идеје о човеку као господару света говоре у позитивном смислу јер га сматрају круном еволуције. Међутим, на крају трибине др Камерер је рекла да она не мисли да човек влада светом, већ да је то једна искривљена слика која потиче из замисли модерне филозофије и науке да ће човек захваљујући знању овладати светом како би обезбедио благостање свих.

О људској доминацији планетом, геолог др Милица Кашанинх Грубин са ИХТМ, говорила је у светлу дефиниције антропоцена напомињући да постоји више начина да се дефинише „доба човека“ од којих још увек ниједан геолози нису званично прихватили. Осим тога, она је говорила које трагове човека геолози могу заиста да примете и подсетила колико је Земља у ствари стара и кроз коа доба је све прошла док се није појавио човек.

Астрофизичар и футуриста др Милан Ћирковић из Астрономске опсерваторије Београд је рекао да је појава антропоцена показатељ великог еволуционог корака, што појава интелигентног човека, без обзира да ли се ради о човеку, свакако јесте. Др Ћирковић је рекао да је дилема да ли је нешто природно или вештачко лажна јер човек је еволуирао, као и све његове способности, на природан начин.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

Фотографије: Бојан Џодан

ВИДЕО СНИМАК

Видео: Two Tech Solutions