IPB

Приче из црне рупе (Видео)

24. маја 2019.

Велика сала Студентског културног центра била је крцата у четвртак, 23. маја, на још једној трибини Института за физику у оквиру иницијативе “Наука кроз приче”. Више стотина посетилаца окупило се како би слушало програм посвећен истраживању црних рупа, иначе подстакнут недавним објављивањем прве фотографије окружења црне рупе.

Изврсна атмосфера пратила је динамичан разговор током кога су саговорници представлили шири научни контекст у коме је Евент Хоризон Телесцопе успео да начини фотографију црне рупе у галаксији М87. Говорило се о историји астрономије, науци у медијима, Ајнштајновој теорији и разним, занимљивим и парадоксалним особинама црних рупа.

Саговорници су се посебно осврнули на људска чула и радозналост као аспекте који утичу на научна открића. Након бројних реакција публике, присутни у сали су поделили и поруку да, упркос изазовима у нашем друштву, очигледно постоји значајна заједница људи који деле осећај радозналости за питања из науке, а којима су трибине Института и намењене.

На трибини “Приче из црне рупе” говорили су: др Марко Војиновић, физичар са Института за физику у Београду; Јелена Милутиновић, научна новинарка (Ал Јазеера Балканс); др Слободан Перовић, филозоф из Одељења за филозофију Филозофског факултета и др Немања Мартиновић, астроном из Астрономске опсерваторије Београд. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, ко-уредник „Наука кроз приче“.

Заинтересована публика могла је, у посебном “паралелном универзуму” трибине да чује и специјалну гошћу трибине – др Драгану Илић, астрофизичарку са Математичког факултета у Београду која изучава супермасивне црне рупе и дала је допринос истраживањима која су довела до прве фотографије црне рупе, а коју је предтсаавила ко-уредница „Наука кроз приче“ Марија Ђурић.

Уочи трибине организована је електронска анкета за посетиоце на коју је одговорило више од 10 одсто присутних и која је показала да половина публике на трибине долази редовно, док је друга половина била подстакнута темом. Анкета је показала и да је више од 60 одсто посетилаца ове трибине заинтересовано за теме из математике, физике и астрономије, више од 50 одсто за теме из биологије, историје и утицаја нових технологија на живот, док је најниже интересовање публика исказала за теме из области људског здравља.

Фотографије: Бојан Џодан – ИПБ