IPB

Значајан број освојених пројеката ИПБ истраживача

29. септембра 2023.

Истраживачи Института за физику у Београду учествоваће у 11 пројеката у оквиру програма Призма Фонда за науку Републике Србије*. Према резултатима и анализи пролазности коју је Фонд саопштио у четвртак, 28. септембра, Институт се по броју пројеката за које су додељена средства налази међу десет првих од 176 институција које су учествовале на овом јавном позиву.

Програм Призма је нови, амбициозни програм Фонда за науку којим се подржавају пројекти основих и примењених истраживања за које нису унапред задате теме и за који је предвиђен укупан буџет од 25 милиона евра. Пројекти су разврстани на шест области, односно шест потпрограма, а пријављивање је трајало до октобра 2022. године, након чега је почео дуги процес селекције.

У пројектима у којима учествују истраживачи Института, сарађује више институција. Најбољи резултат Институт је остварио у области природних наука и математике где је укупно додељено 32 пројекта. Уз те пројекте на Институт ће стићи један пројекат из области вештачке интелигенције, и један из области биомедицинских наука.

Посебно је занимљиво да је у три пројеката на којима учествују истраживачи Института носилац пројекта сам Институт за физику. У осталима су носиоци партнерске институције.

Три пројекта у којима је Институт носилац су Topology-derived methods for the analysis of collective trust dynamics којим ће руководити др Марија Митровић Данкулов, Polaron Mobility in Model Systems and Real Materials којим ће руководити др Ненад Вукмировић и 2D Material-based Tiled Network Films for Heritage Protection којим ће руководити др Тијана Томашевић-Илић.

Фотографија приказује детаљ са витража у Институту за физику у Београду (Фото: Бојан Џодан ИПБ)

Сазнајте више о резултатима истраживача у Србији на страници програма ПРИЗМА

*Информација у тексту је измењена 29. септембра 2023, у 16:30, на основу података управе Института за физику у Београду