IPB

др Јакши Вучичевићу признање Фонда за науку за изврсност у истраживању

25. марта 2024.

Фонд за науку Републике Србије доделио је др Јакши Вучичевићу, истраживачу Института за физику у Београду, признање за изврсност у истраживању. Церемонија доделе признања одржана је у Југословенском драмском позоришту у среду, 20. марта 2024. године у склопу обележавања пет година од оснивања на догађају „Наука мења свет“.

Признања су добили истраживачи за изузетан допринос науци кроз пројекте Фонда за науку, а додељена су у осам категорија.

Пројекат др Јакше Вучичевића Key2SM (Хладни атоми, Хабардов модел и холографија: Кључ за чудне метале) финансиран је 2020. године у оквиру првог позива Програма за изврсне пројекте младих истраживача (ПРОМИС) Фонда за науку. Две године касније др Вучичевић освојио је престижни грант Европског истраживачког савета (ЕРЦ), трећи по реду у историји домаће науке. 

Фонд за науку Републике Србије основан је 2019. године са циљем да пружи подршку научно-истраживачкој делатности финансирајући пројекте путем јавних позива. Како се на сајту Фонда наводи, до сада је отворено 11 програма у оквиру којих је одобрено 497 пројеката.

Фото: Фонд за науку Републике Србије