IPB

Годишњица ПМФ-а у Новом Саду

04. јуна 2024.

Поводом 55. годишњице оснивања Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Институт за физику у Београду добио је плакету за дугогодишњу подршку и успешну сарадњу. Као један од највећих и најуспешнијих факултета у Републици Србији, ПМФ у Новом Саду је стратешки партнер Института са којим постоји тесна сарадња у области науке, образовања и иновација.

ПМФ је поводом годишњице организовао свечаност у петак, 31. маја, у пространој свечаној сали Ректората Универзитета у Новом Саду. На свечаности на којој су наступили новосадски музичари, као и хор Поп Радио, додељена су признања најуспешнијим студентима, најбољим професорима и најцитиранијим истраживачима, али и плакете партнерским институцијама и привредницима.

„У временима у којима је знање изгубило на цени, наши наставници са студентима покушавају да остану брана за научно знање, али и да сачувају академске вредности, критички дух и грађанску храброст“, рекла је у обраћању деканка ПМФ-а, др Милица Павков Хрвојевић.

ПМФ је основан 1969. године и према сопственој статистици, на њему је дипломирало више од 15.000 студената. Као један од најмасовнијих у Србији, факултет од оснивања негује мултидисциплинарни карактер, а како често истичу на ПМФ-у, непрекидно је отворен за промене, модернизацију и повезивање са партнерима, међу којима је и Институт за физику, као институт од националног значаја за Републику Србију.

На свечаности у Новом Саду гостовали су директор Института, др Александар Богојевић, његови заменици др Антун Балаж и др Саша Лазовић, као и др Александар Белић, Љубица Илић Војновић, Бојана Цекић и Слободан Бубњевић.