IPB

Стеван Нађ-Перге добитник награде „Марко Јарић“ за 2021.

17. марта 2022.

Престижну награду Фондације “Проф. др Марко В. Јарић” за 2021. годину добио је др Стеван Нађ-Перге са Калифорнијског технолошког института. Награда „Марко Јарић“ коју домаћи медији називају и “српски Нобел за физику” додељена је др Нађ-Пергеу за, како се у образложењу жирија наводи, изузетне доприносе у проучавању наноматеријала на бази графена.

Награда се физичарима из Србије и дијаспоре додељује већ више од две деценије, а ове године је свечано додељена путем Зум платформе. Но, по традицији награде, очекује се да лауреат одржи популарно предавање у Ректорату Универзитета у Београду и колоквијум на Институту за физику у Београду, чим околности то дозволе.

Један од најмлађих добитника угледне награде, др Стеван Нађ-Перге је доцент на Калифорнијском технолошком институту од 2016. године. Добитник је награде Америчке националне научне фондације, Фондације Алфред Слоан и Фондације Кавли института за нанонауке и Витли фамилије. Његови радови су објављивани у најпрестижнијим светским научним часописима где су постигли високу цитираност. „Задовољство је чути толико лепих речи на српском језику“, рекао је Нађ-Перге током свечане доделе, захваљујући се на признању и најављујући свој долазак у Београд.

„Награда је основана са идејом да се истакну резултати који су изузетни и остављају траг у светској физици“, рекао је током доделе др Петар Аџић, управитељ Фондације “Проф. др Марко В. Јарић”, подсећајући на дело рано преминулог српског физичара Марка Јарића који је, као професор на најпрестижнијим америчким универзитетима и носилац бројних награда, објавио 105 радова у врхунским часописима и четири књиге. Награда се иначе додељује 17. марта, на дан рођења Марка Јарића.

„Награда је ове године додељена 21. пут“, подсетио је др Александар Белић, председник Управног одбора Фондације, који је објаснио и да је приспеле кандидатуре разматрао стручни жири чији су чланови ове године били угледни физичари др Милица Миловановић, др Милан Кнежевић и др Марија Димитријевић Ћирић. „Жири је једногласно предложио Управном одбор да се награда додели др Стевану Нађ-Пергеу, доценту Калтех-а“, рекао је Белић, откривајући име лауреата бројној и нестрпљивој публици на Зум платформи.

„Научна открића и резултати су глобална тековина, док награде у науци имају локализовани значај, али тако упознајемо најбоље појединце и од њих градимо снажан систем и друштво“, истакао је др Саша Лазовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, честитајући лауреату у име Владе и Министарства, уз коментар да је „овогодишњи добитник млад истраживч чији су резултати врхунски“.

Др Стеван Нађ Перге је завршио Математичку гимназију у Београду, а основне и мастер студије теоријске физике на Физичком факултету Универзитета у Београду. Током школовања освајао је бројне награде у земљи и иностранству. Докторирао је на Техничком факултету у Делфту где се бавио физиком квантних тачака у полупроводничким наножицама. Након доктората добио је стипендију за постдокторско усавршавање на Универзитету у Принстону и Техничком универзитету у Делфту и у том периоду постигао значајне резултате у  истраживању тополошких Мајорана стања.

„Имали смо част да са њим радимо на Институту на једном моделу формирања планетарних система“, рекао је др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, истичући да је овогодишњи добитник награде прави пример како је рад са младима тежак процес који се исплати. „Како би се постигли велики резултати, потребна је сарадња институција у матици и дијаспори“, рекао је Богојевић, подсећајући на је списак истраживача који су до сада добили награду „Марко Јарић“,  а да је Институт већ више година финансира са идејом да ојача тај процес важан за домаћу науку.

По обичају, добитник награде је, мада путем Зум платформе, одржао и кратку беседу о свом истраживачком раду. У овом занимљивом предавању Нађ-Перге је представио заротиране слојеве графена који имају и потенцијалне примене у различитим квантним технологијама. Такве вишеслојне структуре које показују особине суперпроводника када је угао између два слоја близу магичног угла од 1,1 степен, тренутни су фокус експеримената његове групе на Калифорнијском технолошком институту.  

Погледајте снимак Свечане доделе награде „Марко Јарић“ за 2021. годину
Погледајте Одлуку жирија
Прочитајте интервју са лауреатом награде "Марко Јарић"
Посетите сајт Фондације “Проф. др Марко В. Јарић”