IPB

Годишње награде Института за физику за 2020. и 2021.

02. септембра 2021.
др Игор Франовић, др Миљан Дашић, др Ненад Лазаревић, др Јадранка Васиљевић

На редовној седници Научног већа Института за физику Београду у уторак, 31. августа 2021. године, додељене су Годишње награде Института за 2020. и 2021. годину. Жири су чинили др Марија Митровић Данкулов, др Бранислав Цветковић и др Ненад Врањеш који се присутнима обратио на свечаном делу седнице и прогласио добитнике награда. Др Врањеш је подсетио да је због специфичних услова рада изазваних пандемијом прошле године награда одложена, тако да се године награде додељују и за претходну. У име жирија, похвалио је све предложене кандидате.

Једногласном одлуком жирија Годишњу награду за 2020. годину добио је др Игор Франовић за његов значајан допринос развоју физике комплексних система, нелинеарне динамике и статистичке физике. Награда се састоји од плакете, дипломе и новчаног износа у вредности три просечне плате на Институту (360.000 динара).

Традиционално су додељене и Студентске награде, а за 2020. годину жири је од три кандидата одлучио да награду добије др Миљан Дашић за докторску дисертацију под називом Modeling the Behaviour of Confined Dipolar and Ionic Systems („Моделовање понашања просторно ограничених диплоних и јонских система). Награда се састоји од плакете, дипломе и новчаног износа у вредности једне просечне плате на Институту.

Годишњу награду за 2021. годину жири је доделио др Ненаду Лазаревићу за његов значајан допринос разумевању комплексне међуповезаности фононских, електронских и магнетних степена слободе код суперпроводника на бази гвожђа. Награда се састоји од плакете, дипломе и новчаног износа у вредности три просечне плате на Институту.

Студентску награду за 2021. годину добила је др Јадранка Васиљевић за докторску дисертацију под називом „Propagation, localization and control of light in Mathieu lattices“ („Простирање, локализација и контрола светлости у Матјеовим решеткама“). Награда се састоји од плакете, дипломе и новчаног износа у вредности једне просечне плате на Институту.

У наставку церемоније доделе награда лауреати др Франовић и др Лазаревић су одржали кракте презентације у којима су представили свој рад и неке од значајних резултата које су остварили у претходном периоду.