IPB

Промоција књиге „Наука и иновације“ у САНУ

02. јула 2024.

(ПОЗИВ*) „Институт за физику у Београду најављује промоцију књиге „Наука и иновације у Србији – знање као једини пут ка друштву просперитета“, која ће се одржати у Српској академији наука и уметности у уторак, 9. јула у 12 часова, у Свечаној сали.

Књига представља позив на дијалог о науци и иновацијама, упућен академској заједници, доносиоцима одлука, привреди, и грађанима Републике Србије.

Програм промоције укључује поздравну реч представника Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, Универзитета у Београду, Српске академије наука и уметности, након чега ће аутори представити своје погледе на положај и развој науке и иновација у нашој земљи изложене у књизи.

Аутори књиге су др Саша Лазовић, др Владимир М. Петровић, Душан Николић, Љубица Илић Војновић, др Александар Богојевић, др Александар Белић и др Франци Демшар. Издавач књиге је „Академска мисао“, у оквиру ауторске едиције „Научна политика“.

Књига доноси свеобухватну анализу стања науке и иновација у Србији, пружајући препоруке за даљи развој засноване на подацима и вишегодишњем искуству аутора у академским институцијама и државним органима. Читаоци ће моћи да се упознају са тековинама и наслеђем образовања и науке у нашој земљи, као и са тренутним стањем научно-истраживачког екосистема Србије. Књига нуди поређење квалитативних и квантитативних параметара, механизама финансирања научно-истраживачког рада и економских параметара улагања у науку и истраживања у различитим државама, са примерима и препорукама даљег унапређења.

Позивамо вас да се придружите на овом скупу посвећеном будућности науке и иновација у Србији“.

За све додатне информације о догађају, као и за електронско издање књиге можете се обратити на scipolicy@ipb.ac.rs.

Фотографије: Бојан Џодан

*Према тексту аутора књиге Позив на промоцију књиге „Наука и иновације у Србији – знање као једини пут ка друштву просперитета“