IPB

РТС о термалним камерама развијеним на Институту

12. октобра 2023.

Тим који предводе истраживачи Инситута за физику у Београду, успешно је реализовао пројекат Biological and Bioinspired Structures for Multispectral Surveillance који финансира НАТО у оквиру програма „Наука за мир и безбедност“, преноси портал Радио Телевизије Србије.

Посебну пажњу медија претходне недеље привукла је нискобуџетна инфрацрвена камера коју је тим из Института развио у оквиру овог пројекта.

„Најновија камера је минијатуризована и њене перформансе су знатно боље од већине тренутно доступних (комерцијалних) термалних камера“, наводи се на сајту РТС и додаје да су инспирација за камеру биле микросопске структуре са крила инсеката.

Ове микростуктуре се, према речима др Данице Павловић из Центра за фотонику Института за физику, вође пројектног тима, померају и трепере када се озраче инфрацрвеним зрачењем.

“У овом пројекту смо користили природне и вештачке микроскопске структуре као пикселе за будућу камеру, која ће детектовати инфрацрвено зрачење. Управо је израда пиксела за такве камере најкомплекснија компонента, али и веома скупа за израду, са сталном потребом за побољшањем сензитивности и резолуције“, каже др Даница Павловић за РТС.

Нови тип камере ће бити доступнији земљама у развоју, а камера може бити значајна у индустрији, на пример за праћење квалитета производње, у медицини и праћењу квалитета земљишта и ваздуха.

У пројектном тиму са др Даницом Павловић су др Дејан Пантелић и др Бранислав Саларић из Центра за фотонику Института за физику у Београду.

Истраживачима Института за физику у реализацији пројекта су помогле и колеге са других института и факултета Универзитета у Београду, али и истраживачи Института за физику у Загребу.

О инфрацрвеним камерама развијеним на Институту и о пројекту у оквиру ког су настале, писали су и Политка, Недељник и портал Телеграф Наука.

Фото: Жељко Ковачевић