IPB

др Александар Богојевић o важности науке за будућност Републике Србије

30. новембра 2021.

ИЗ МЕДИЈА: Интервју са др Александром Богојевићем за часопис „Бизнис“

„Институт за физику је једна амбициозна институција, а мислим да нам не мањка ни рационалности“, рекао је др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, у интервјуу за часопис „Бизнис“. Разговарајући са једним од уредника овог специјализованог листа посвећеног привредницима, Марком Андрејићем, директор Института је одговарао на питања o резултатима Института и напорима наших истраживача, о значају блиске сарадње са другим институцијама, као и о пројектима и плановима за будућност.

„Наша визија је следећа – национални институти су водеће научне институције које су израсле довољно да могу да развијају ширу друштвену релевантност“, рекао је др Богојевић, објашњавајући да се у Институту негује врхунска наука, што непрекидно потврђују и резултати наших истраживача, али да Институт ради и на својим другим улогама које су важне за друштво. „На пример, ми смо највећа институција у физичким наукама и није чудно да смо укључени и у процес образовања људи које ћемо запошљавати. Национални институти морају имати и ширу образовну улогу која ће оснажити везе између науке и високог образовања. Слично томе, иновациона улога ојачава везу науке и привреде“, напомиње директор Института.

Подсећајући да је то идеја која је, након што је успешно представљена доносиоцима одлука, довела и до покретања пројекта реализације Верокио центра, Богојевић се у овом интервјуу осврнуо и на инвестицију која се, као приоритетни пројекат Владе Републике Србије, гради на Институту за физику. „Верокио је место где ће се реализовати специјалистичке, последипломске и постдокторске интердисциплинарне студије“, каже др Богојевић, објашњавајући шта ће научна заједница добити његовом изградњом. „Недостају нам места где се људи различитих знања могу интегрисати и где ће научити да се поштују, разумеју и раде заједно“, сматра, додајући да је у питању платформа коју до сада Србија није имала.

„У овом тренутку изградњом и опремањем Верокио центра руководи Kанцеларија за јавна улагања. Kао будући корисник, Институт за физику је изузетно задовољан сарадњом и информацијама које добијамо. Kолико смо упознати, савладани су сви административно-правни изазови, у току је пројектовање које се приводи крају, а потом ће радови на изградњи и опремању трајати око годину дана. Наравно, нас као корисника искључиво занима шта следи у периоду експлоатације“, објаснио је др Богојевић.

Говорећи о историји и циљевима Института, др Богојевић је подсетио читаоце листа „Бизнис“ да циљеви наше институције нису само у науци и образовању, него и у применама. „Уочили смо да људи који нису научници не знају довољно о науци, чак и у модерном свету, и донекле смо за то криви ми и одређена промена мора да буде у нама“, каже др Богојевић и додаје да Институт покушава да објасни значај и примену науке у различитим сегментима друштва. По његовом мишљењу, управо знање може да трансформише Србију.

„Искрено, не мислим да Институт или наша земља треба да се пореде са неким три броја већим од нас, са светским суперсилама“, рекао је додајући да се, међутим, много може научити из поређења са државама које су богате, а по величини су сразмерне Републици Србији. Такав пример је Швајцарска, која је, мада сличне величине и броја становника, изузетно успешна јер је као мала земља изабрала само неколико области у којима постиже светски квалитет. По мишљењу др Богојевића, производ по коме би могла постати светски препознатљива, Република Србија може пронаћи у својој науци.

ИЗ МЕДИЈА: Интервју са др Александром Богојевићем за часопис „Бизнис“