IPB

Формирање и развој иновационих инкубатора

09. фебруара 2024.

У Инстититу за физику у Београду у четвртак, 8. фебруара 2024. године одржан је састанак представника Института са представницима привреде и Иновационог центра Машинског факултета Универзитета у Београду. Састанак је део активности у оквиру Програма формирања и развоја иновационих инкубатора у научно-истраживачким организацијама, програма који финансира Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

Састанку су присуствовали Бојан Лазић, предузетник, и др Милош Милошевић, научни саветник. Током састанка гостима су представљени одабрани пројекти који су добили финансирање у оквиру интерног позива Института за физику „Доказ концепта“, као и пројекат Xalis, чија се реализација одвија уз подршку Светске банке. На састанку је дискутовано о начинима и облицима даљег развоја технологија, као и о потенцијалним начинима комерцијализације на основу дугогодишњег искуства саговорника у трансферу технологија и предузетништву.

Програм формирања и развоја иновационих инкубатора има за циљ подстицање научно-истраживачких организација као спона између стартап екосистема и академије. Програмом се подржавају предузетнички тимови унутар научно-истраживачких организација који своје иновације развијају кроз формирање стартапа.


Иновациони инкубатор Института за физику у Београду реализује се средствима из Програма формирања и развоја иновационих инкубатора у научно-истраживачким организацијама Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Пројекат којим руководи Драгана Перовић развија механизме подршке да иновације из научних лабораторија успешно генеришу нове технике, производе и процесе.