IPB

Ратко Јанев (1939-2019)

31. децембра 2019.

Угледни македонски физичар чија се научна каријера везује за Србију, Ратко Јанев (1939-2019), преминуо је 31. децембра 2019. у Београду. Јанев је био члан Македонске академије наука и уметности, а од 1972. до 1987. године био је научни саветник на Институту за физику у Београду, где је остварио значајне научне продоре у више области атомске физике и оставио трајну научну заоставштину.

Рођен 1939. у месту Сандански у Бугарској, гимназију је завршио у Скопљу у Северној Македонији, да би физику дипломирао у Београду, где је и докторирао и наставио каријеру истраживача – поред Института за физику, радио је и на Институту у Винчи и тадашњем Природно-математичком факултету у Београду.

Академик Јанев је руководио бројним истраживањима и дао врло важан допринос развоју домаће атомске физике, оставивши иза себе више од 300 научних радова, као и више књига и монографија. Био је члан многих иностраних академија, предавао је и у Принстону, Оук Риџу и Бриселу, а током каријере је руководио и једним од програма истраживања контролисане термонуклеарне фузије у Међународној агенцији за атомску енергију (IAEA).

Академик Ратко Јанев је сахрањен 3. јануара на Новом бежанијском гробљу у Београду.

Прочитајте In memoriam са више биографских детаља који је приредио физичар Таско Грозданов.

Фотографија: Wikimedia Commons / МАНУ