IPB

др Вељко Дмитрашиновић (1960-2023)

23. новембра 2023.

Др Вељко Дмитрашиновић, научни саветник Института за физику у Београду, преминуо је 21. новембра 2023. године.

Вест о смрти др Дмитрашиновића затекла је све запослене у Институту за физику који ће га памтити као дивног колегу и важног сарадника у истраживањима.

Др Вељко Дмитрашиновић је рођен у Црвенки 1960. године. Детињство је провео у Сарајеву, где је дипломирао физику на Природно-математичком факултету. Након дипломирања добија стипендију одлази на докторске студије на College of William & Mary у Вирџинију, у САД. Радио је у САД, Јужноафричкој републици, Јапану и Србији.

По повратку у Србију, др Дмитрашиновић се запошљава у Институту за нуклеарне науке „Винча“, а 2010. године трајно прелази у Институт за физику, у Центар за неравнотежне процесе, односно у Лабораторију за неравнотежне процесе и примену плазме.

Током своје каријере остварио је значајне резултате у више области физике. Његово примарно интересовање било је везано за хадронску физику, а посебно су значајни његови доприноси развоју ефективне теорије нуклеона и мезона, као и разумевању феноменологије тетракваркова.

Кроз физику бариона заинтересовао се и за проблем три тела. Његов рад на класичном проблему три тела довео је до открића великог броја нових периодичних орбита, што је, својевремено, привукло велику пажњу шире јавности и медија. Такође, бавио се и квантним аспектом овог проблема, где је значајно допринео класификацији и изналажењу трочестичних хипер-сферних хармоника, као и њиховој примени у хадронској физици.

Испраћај колеге Дмитрашиновића је у суботу, 25. новембра, у 11:15 у капели за кремацију на Новом гробљу у Београду.

Комеморативни скуп поводом смрти др Дмитрашиновића биће одржан у среду, 29. новембра 2023. године у 12 часова у читаоници библиотеке „др Драган Поповић“ на Институту за физику у Београду.