IPB

Проф. др Фернандо Ферони

15. марта 2024.

У четвртак, 7. марта, и петак, 8. марта 2024. године, гост Института за физику у Београду био је проф. др Фернандо Ферони, из Националног института за нуклеарну физику (INFN) у Италији. Професор Ферони је био дугогодишњи председник ове важне научне институције, највеће мреже института у Италији која већ дуго сарађује са Институтом. Сада је професор Ферони укључен у реализацију пројекта Ајнштајновог телескопа, а посета Институту организована је у оквиру представљања овог пројекта.

Ајнштајнов телескоп (Einstein Telescope, ET) је нова подземна инфраструктура која представља такозвану трећу генерацију телескопа за лов на гравитационе таласе. Предвиђени Ајнштајновом теоријом пре више од сто година, гравитациони таласи су коначно директно детектовани у септембру 2015. године што је представљало праву научну сензацију. Године 2017. додељена је и Нобелова награда за ово откриће.

За то откриће коришћени су телескопи VIRGO и LIGO који заправо представљају огромне и врло осетљиве интерферометре. Сада се гради нови телескоп коме дужина „руке“ неће бити само 3, него 10 километара. Изградња таквог инструмента подразумева бројне изазове, стварање изузетног вакуума, одржавање изузетно ниске температуре и велике прецизности.

Средства за овакав вишемилионски подухват обезбеђује Европска унија, али и појединачне државе као што су Италија и Холандија. Једна планирана локација за нови телескоп је Сардинија, а предвиђено је да се у читав подухват укључи низ земаља. Србија би могла бити једна од земаља које учествују у овом великом научном и технолошком изазову.

Током своје посете др Ферони је разговарао са представницима Института о овом пројекту и могућностима за учешће истраживача из Србије. Тим поводом одржан је састанак на ком су учествовали проф. др Петар Аџић са Физичког факултета Универзитета у Београду, др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, др Антун Балаж, заменик директора и др Саша Лазовић, заменик директора за иновације и комерцијализацију. Састанцима је прусуствовао и Лучијано Катани, аташе за науку у амбасади Италије.

Гост Института, проф. др Фернандо Ферони, разговарао је током дводневне посете и са истраживачима у области гравитације, а посебно се састао и са студентима физике који су заинтересовани за ову тему. Професор Ферони је одржао и колоквијум Института у сали „Звонко Марић“ под називом „Einstein Telescope : A look at the dawn of the Universe“.

Фото: Бојан Џодан/ИПБ