IPB

Амбасадор Француске у Институту

02. новембра 2023.

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар са својим тимом посетио је Институт за физику у Београду у четвртак, 2. новембра 2023. године. У делегацији са амбасадором су били аташе за сарадњу Франсоа-Гзавије Кованди и Весна Адамовић из Француског института. Уз њих је у посети учествовао и проф. др Лоран Ларже, директор института FEMTO-ST, који је одржао колоквијум. FEMTO-ST је истраживачки институт повезан са Француским националним центром за научна истраживања, који је један од највећих француских института у области науке о инжењерству.

„Велика је сличност између Института за физику и института FEMTO-ST, као и других истраживачких установа у Француској. Та сличност се огледа у стварању мостова између различитих дисциплина и успешној валоризацији открића у физици“, рекао је амбасадор Пјер Кошар приликом посете. Он се осврнуо на позитивну енергију и ентузијазам истраживача које је упознао позитивно оцењујући спремност Института за физику да ради на релевантности за друштво.

„Захвални смо Француској на интересовању за оно што радимо на Институту за физику“, рекао је др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду. Др Богојевић је гостима говорио о Институту и раду четири центра изврсности: Центар за чврсто стање и нове материјале, Центар за изучавање комплексних система, Центар за неравнотежне процесе и Центар за фотонику.

Током посете амбасадор је имао прилику да упозна истраживаче, посебно млађе генерације, који су део каријере провели у Француској или сарађују са француским установама. Са амбасадором су разговарали др Игор Прлина, др Игор Франовић, др Тања Берић, др Јакша Вучичевић и др Марија Јанковић.

Чланови делегације су приликом посете обишли и центре изврсности где су се додатно упознали са неким од истраживања која се врше на Институту. У Центру за неравнотежне процесе су их дочекали др Невена Пуач и др Саша Дујко, у Центру за изучавање комплексних система др Антун Балаж и др Ивана Васић, у Центру за фотонику др Душан Арсеновић и др Михаило Рабасовић, а у Центру за чврсто стање и нове материјале др Ненад Лазаревић и др Дејан Ђокић.

Након посете, др Лоран Ларже. Директор француског института FEMTO-ST је у сали „Звонко Марић“ одржао колоквијум на ком је говорио о емулацији рекурентних неуронских мрежних процесора путем нелинеарне динамике кашњења. Ова тема је изазвала велико интересовање публике и покренула дугу и динамичну расправу.

Фото: Бојан Џодан/ИПБ