IPB

Физика у доба короне

07. маја 2020.

Током пандемије, истраживачи Института за физику у Београду су се прилагодили новонасталим околностима, али су једнако наставили да се баве физиком. У борби са опасном заразом кључни терет је несумњиво пао на медицину и сродне области, док експертиза физичара у датом тренутку није била пресудна, али упркос томе, физичари нису престали да се баве својим истраживањима, домаћим и међународним пројектима, научним радовима и образовањем.

Са проглашењем ванредног стања, Институт је организовао рад од куће, док су у просторијама Института радиле само основне службе које су се старале о одржавању инфраструктуре. Међутим, уз креативан приступ и мало организације, много тога је могло да уради и на даљину. Галерија представља избор призора из живота физичара Института током ванредног стања, а фотографије су направили сами истраживачи.

Фотографија др Марка Војиновића из Групе за гравитацију, честице и поља приказује дебату о квантној гравитацији са колегама из иностранства на којој учествује из воћњака, док др Лидија Живковић присуствује важној онлајн дискусији ЦЕРН-ове АТЛАС колаборације. Заменик директора, др Антун Балаж је забележио призор састанка Матичног одбора за физику, а председница Научног већа Института за физику, др Жељка Никитовић снимила је атмосферу кућних припрема за седницу Научног већа која је успешно одржана 5. маја.

Истовремено, др Ненад Вукмировић је забележио серију фотографија једноставних кућних експеримената које је изводио за потребе писања уџбеника за ђаке основне школе. У међувремену, током априлских ноћи, Игор Смолић је из даљине снимао приближавање новооткривене комете C/2019 Y4, познате као АТЛАС – слике су добијене највећим домаћим телескопом Миланковић, смештеном на Астрономској станици Видојевица која је део Астрономске опсерваторије у Београду. Посматрачко време на телескопу је одобрио Одбор за доделу времена, а снимање је било могуће захваљујући Миодрагу Секулићу који се физички налазио на посматрачкој станици.