IPB

Признање Коларца за Институт за физику

22. новембра 2023.

Задужбина Илије Милосављевића Kоларца обележила је у уторак, 21. новембра, значајну годишњицу – 145 година постојања. Том приликом, ова београдска установа доделила је плакете и захвалница истакнутим уметницима и сарадницима.

Два најважнија признања ове године, плакете Одбора за изузетан допринос програмској делатности Задужбине Илије М. Kоларца уручене су фестивалу Београдске музичке свечаности (БЕМУС) и Институту за физику у Београду.

У саопштењу одбора наведено је да Институт, као институт од националног значаја за Републику Србију и успешна истраживачка институција, активно ради и на популаризацији науке кроз организацију јавних предавања.

Коларчев народни универзитет посебно истиче дугогодишњу сарадњу са Институтом на овом плану и бројне заједнички организоване активности. У последњих пар сезона сарадња је посебно развијена са истраживачима из Групе за гравитацију, честице и поља Института који су држали предавања о општој теорији релативитета, интерпретацијама квантне механике, симетријама у физици, квантизацији гравитације и другим темама.

Признање је у име директора Института за физику, др Александра Богојевића, примио руководилац Одељења комуникација, Слободан Бубњевић. Признање се састоји од плакете и медаље.

Поред Института, на овој свечаности, додељена је и Годишња награда Галерије за најбољу самосталну изложбу у сезони 2022/2023 коју је добила Марија Ћалић за изложбу „Црно срце“, а додељен је и низ захвалница институцијама као што су Београдска филхармонија, Радио-телевизија Србије и многа друга предузећа и поједнци.

Коларчев народни универзитет је задужбина Илије Милосављевића Коларца који је својим тестаментом 1878. године сву имовину оставио „српском народу у циљу ширења културе и науке“. У њему се већ деценијама одржава богат уметнички програм, али и научна и стручна предавања која су отворена за најширу публику.