IPB

Престижна LHCP конференција у Београду од 22. до 26. маја

19. маја 2023.

Једна од најважнијих конференција у савременој науци, LHCP (Large Hadron Collider Physics Conference 2023), ове године одржава се у Београду. Више од 400 физичара из целог света долази да разговара о најновијим резултатима у истраживањима елементарних честица од којих је свемир сачињен и будућности акцелераторских постројења на којима се честице истражују.

Престижна LHCP конференција, посвећена физици Великог сударача хадрона (LHC) у ЦЕРН-у, што је највећи акцелератор честица данашњице, организује се од 22. до 26. маја у хотелу Метропол у Београду. Конференцију организују Институт за физику у Београду и Физички факултет Универзитета у Београду.

Као највећи акцелератор на свету који се налази у 27 километара дугом тунелу 100 метара под земљом, код Женеве, LHC је инструмент који убрзава снопове протона, а физичари помоћу више детектора у различитим експериментима посматрају њихове сударе како би истраживали структуру материје. Физичари из Србије у више истраживачких тимова учествују у овим мерењима заједно са колегама из Европе и света, што је било пресудно да Република Србија 2019. године постане двадесет и трећа пуноправна чланица ЦЕРН-а.

LHC ради од 2011. године и подаци који су на њему прикупљени већ следеће, 2012. године омогућили су да се открије Хигсов бозон. Ова честица, у медијима позната као Божја, била је предвиђена такозваним Стандардним моделом физике честица још од шездесетих година 20. века, али је за потврду њеног постојања било неопходно да се у ЦЕРН-у изгради акцелератор попут LHC. Након првог покретања LHC-а и низа мерења која су трајала две године, физичари су, на све вишим енергијама судара, спровели још две велике кампање мерења које се називају Run-2 (2015-2018) i Run-3 (2022-данас).

Програм конференције LHCP у Београду обухвата детаљан преглед последњих експерименталних и теоријских резултата заснованих на подацима прикупљеним током Run-2, алии прве резултате добијене на основу мерења Run-3 која су у току. Такође, на конференцији ће заједница физичара високих енергија (како се ословљавају научници који проучавају елементарне честице) разговарати о будућим правцима истраживања, како у теорији, тако и у експерименту. Главни циљ конференције је да обезбеди простор за снажну и живу дискусију међу физичарима који изучавају Стандрадни модел, као и алтернативне физичке теорије.

Конференција се у Београду организије након што је претходних година била у Барселони (2013), Њујорку (2014), Санкт Петерсбургу (2015), Лунду (2016), Шангају (2017), Болоњи (2018), Пуебли (2019) и Тајпеју (2022). Поред научног, конференција обухвата и серију додатног програма међу којима су и научно-дипломатски форум, иновациони панел, посета компанијама које сарађују са ЦЕРН-ом и други. Међу најзанимљивијим догађајима свакако је предавање које ће један од најугледнијих физичара данашњице, Џон Елис, у четвртак, 25. маја у 14 часова одржати у Нарадном музеју Србије, а које ће бити отворено за ширу јавност.

Фото: Бојан Џодан

Сајт конференције