IPB

Представљање Иновационог инкубатора Института

01. марта 2024.

У четвртак, 29. фебруара 2024. године, представљен је Иновациони инкубатор Института за физику у Београду.

Инкубатор је пројекат који Институт реализује средствима освојеним у оквиру Програма формирања и развоја иновационих инкубатора у научно-истраживачким организацијама Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

На догађају који је био посвећен покретању Инкубатора, у читаоници библиотеке „др Драган Поповић“, окупио се већи број студената и истраживача, али и представника факултета и института.

„Иновациони инкубатор има за циљ да постигнуте резултате прошири и на друге институције са којима планирамо да оснажимо везе“, рекао је директор Института др Александар Богојевић, који је поздравио окупљене и говорио о активностима Института и корацима који су направљени ка подршци иновацијама од настанка Иновационог центра до данас.

Декан Физичког факултета Универзитета у Београду проф. др Иван Белча нагласио је да су везе овог факултета и Института увек биле јаке. „Велики број наших студената долази у Институт на праксу, а у инкубатору ће моћи да виде и како се нека идеја спроводи и комерцијализује“, рекао је проф. др Белча.

Присутнима се обратила и деканица Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Милица Павков Хрвојевић. „Иновациони инкубатор ће бити од велике користи и студентима и челницима институција“, рекла је проф. др Павков Хрвојевић.

О иновацијама и њиховом значају за научне институте говорио је из свог искуства заменик директора Института за физику, др Саша Лазовић. „Иновација настаје у лабораторији али су након тога потребни различити механизми подршке. Циљ је да свака научно-истраживачка организација понуди такав вид подршке“, рекао је др Лазовић нагласивши да Институт поред добрих услова за бављење науком омогућава истраживачима да развијају и иновациону компоненту свог рада.

Присутне је са детаљима Иновационог инкубатора и идејама које иза њега стоје, упознала је Драгана Перовић, руководилац пројекта.

У другом делу програма гостима истраживачи Института др Дејан Ђокић, др Јасмина Лазаревић и Ива Росић представили су своје пројекте који су изабрани у оквиру интерног конкурса „Доказ концепта“, а Душан Николић је представио иновациони пројекат Xalis. Након тога студенти су имали прилику да посете Центре изузетних вредности.

Фото: Бојан Џодан/ИПБ


Иновациони инкубатор Института за физику у Београду реализује се средствима из Програма формирања и развоја иновационих инкубатора у научно-истраживачким организацијама Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Пројекат којим руководи Драгана Перовић развија механизме подршке да иновације из научних лабораторија успешно генеришу нове технике, производе и процесе.