IPB

Предавање Џона Елиса у Београду

26. маја 2023.

Један од најугледнијих физичара данашњице, Џон Елис са Кингс колеџа у Лондону, одржао је у четвртак, 25. маја 2023. године, јавно популарно предавање у Народном музеју. Догађај је део пратећег програма конференције LHCP која се одржава у Београду од 22. до 26. маја у организацији Института за физику у Београду и Физичког факултета Универзитета у Београду.

У пуном Атријуму Народног музеја професор Елис је говорио о идејама које покрећу истраживаче ЦЕРН-а, али и о Великом сударачу хадрона (LHC) који је описао као најмоћнији микроскоп којим истражујемо најситније честице и истовремено моћан телескоп који одгонета порекло универзума.

Да бисмо разумели како је дошло до Великог праска и како се свемир шири, потребно је креирати такозване мале праскове помоћу инструмената као што је LHC.

Највећи резултат до ког су до сада истраживачи који раде на Великом сударачу дошли, свакако је откриће Хигсовог бозона. Међутим, како је професор Елис на предавању рекао, ово откриће није крај модерне физике већ почетак истраживања за многа нерешена питања као што су тамна материја, однос материје и антиматерије, порекло гравитације.

Професор Елис је истакао значај међународне сарадње у раду на овако великим пројектима и напоменуо да важан допринос истраживањима у ЦЕРН-у даје и драгоцена група физичара из Србије.

Елис је публици објаснио и шта је Стандардни модел честица, односно модел који описује од чега је начињена сва материја у природи. Модел је осмишљен још шездесетих година прошлог века и потврђен је бројним експериментима у ЦЕРН-у, а последњи део ове слагалице представља Хигсов бозон, односно честица која обезбеђује да материја има масу. Постојање такозване божје честице први пут је потврђено експериментима који су изведени на LHC 2012. године.

Фото: Бојан Џодан