IPB

Иновациони инкубатор на ПМФ-у у Новом Саду

28. јуна 2024.

У четвртак, 26. јуна 2024. године на Природно математичком факултету Универзитета у Новом Саду представљен је Иновациони инкубатор Института за физику у Београду.

На почетку присутне су поздравили др Милица Павков Хрвојевић, деканица ПМФ, и др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду.

Иновациони инкубатор је представила координаторка Драгана Перовић која је говорила како иновације из лабораторија могу да генеришу нове технике и производе. Након тога, правни саветник Душан Николић је представио примере успешне комерцијализације технологија развијених у Институту за физику. Посебна пажња усмерена је на пројекат Xalis, о коме је говорио др Владимир Петровић, научни сарадник из Института за физику.

Ове године Институт за физику у Београду покренуо је два интерна позива за младе истраживаче. У Новом Саду своје искуство и пројекте представиле су Ива Росић, истраживач сарадник, добитница пројекта Optimization of iron bio-nanoparticles synthesis using bacteria у оквиру позива Доказ концепта, и Марина Антељевић, истраживач сарадник, добитница пројекта Culturomics approach employed in isolation of extremophiles у оквиру позива Seed.