IPB

(Фото) „Наука и иновације у Србији“ у САНУ

10. јула 2024.

Уочи Дана науке у Србији, који се обележава на рођендан Николе Тесле, у уторак, 9. јула 2024. године у Свечаној сали Српске академије наука и уметности одржана је промоција књиге „Наука и иновације у Србији – знање као једини пут ка друштву просперитета“.

Књига, коју потписује група аутора од којих је већина запослена у Институту за физику у Београду, представља позив на дијалог о науци и иновацијама, упућен академској заједници, доносиоцима одлука, привреди, и грађанима Републике Србије.

На почетку догађаја присутне је поздравио академик Зоран В. Поповић, потпредседник САНУ, а затим су се публици обратили и проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду и проф. др Мирослав Трајановић, државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

О књизи су говорили аутори др Саша Лазовић, др Владимир М. Петровић, Душан Николић, Љубица Илић Војновић, др Александар Богојевић, др Александар Белић и др Франци Демшар.

У двочасовној дискусији коју је модерирала Марија Ђурић из Одељења комуникација Института за физику у Београду, аутори су говорили о мотивима за објављивање књига, тимском раду, улози науке у малој држави у развоју, паралелама између науке у Србији и Словенији, изазовима реформе правног система, вези науке са привредом и образовањем и другим темама.

Фото: Марија Јанковић