IPB

Међународна АТЛАС радионица у Београду

18. септембра 2019.

У Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у уторак, 17. септембра, свечано је отворена међународна радионица ATLAS Standard Model Workshop. Овај догађај окупља више од 80 истраживача ангажованих у оквиру ЦЕРН-ове колаборације ATLAS, који ће до 20. септембра у Београду дискутовати о досадашњим истраживањима и унапређивању будућих мерења.

Организатор радионице је Институт за физику у Београду, а догађај је привукао значајну пажњу домаћих медија. Скуп је отворио др Ненад Врањеш, носилац организације, иначе виши научни сарадник на Институту за физику и члан домаће АТЛАС групе коју предводи академик Ђорђе Шијачки.

Госте на радионици поздравио је и директор Института др Александар Богојевић речима да је ЦЕРН производ сарадње и да из успеха ове установе други могу много тога да науче и примене. Др Богојевић је говорио и о статусу физике, називајући је „лепком који спаја различите науке“.

Присутне је у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја поздравила помоћница министра др Марина Соковић и том приликом је госте подсетила да је Србија, након неколико деценија, ове године поново постала пуноправна чланица ЦЕРН-а.

Радионица се, након првог дана у просторијама САНУ, одржава на Институту економских наука у Београду. Поред предавања и дискусија, за учеснике је организиван и обилазак Београда.

Фотографије: Бојан Џодан – ИПБ