IPB

Алексеј Старобински, Ландау институт

24. септембра 2019.
ФОТО: Бојан Џодан

Један од утемељивача теорије инфлације, космолог и руски академик, Алексеј Старобински боравио је овог септембра у Београду. Заједно са бројним колегама из света, учествовао је на десетој Међународној конференцији математичке физике MPHYS коју организује Институт за физику у Београду. Старобински, који од седамдесетих година прошлог века непрекидно ради на Ландау институту за теоријску физику у Москви, у Београд је дошао само месец дана након што је постао лауреат престижне Диракове награде.

Заједно са колегама Вјачеславом Мухановим и Рашидом Сјуњаевим, награду је добио за доприносе физици космичког позадинског зрачења. Посебно су истакнуте експериментално проверене импликације које су помогле да космологија постане егзактна научна дисциплина. „Једно од главних достигнућа космологије је то што су наши модели престали да буду само модели из наших глава и постали су реални, а предвиђања се могу проверити“, каже Старобински.

Професор Старобински је крајем седамдесетих година прошлог века развио први радни модел инфлације и израчунао простирање гравитационих таласа током инфлације. Независно од Алана Гута и Андреја Линдеа 1979. године је предложио теорију инфлације и данас се она приписује свој тројици научника. „Када сам направио модел нисам знао шта ће се догодити, али испоставило се да разматрања раде“, каже Старобински који физику види као подједнако експерименталну и теоријску науку. „Осмишљавамо све више нових модела, али међу њима треба изабрати онај који има резултате у природи, а природа је само једна“, каже Старобински и додаје да једино помоћу експеримената можемо одредити који је то модел.

Алексеј Старобински сматра да су четрдесет година након настанка теорије инфлације, основне идеје остале исте, а да сада само значајно расте број експеримената, а сразмерно томе и број доказа. „Космологија је пуна драматичних открића“, каже Старобински наводећи као пример потврду постојања гравитационих таласа који настају сударањем две црне рупе. Када би били откривени и периодични гравитациони таласи које предвиђа модел Старобинског, према његовим речима то би било још драматичније јер би се тицало квантне гравитације.

Мада космологију види као веома узбудљиво поље са прегршт загонетки и питања, једно од њих за Старобинског је најважније питање нашег времена – од чега се састоји тамна материја.