IPB

Потписан уговор између INFN и Института за физику

04. децембра 2023.

У петак, 01. децембра 2023. године у Ректорату Универзитета у Београду потписан је уговор о сарадњи престижног Италијанског института за нуклеарну физику (INFN) са Инститиутом за физику у Београду и Физичким факултетом Универзитета у Београду, као и уговор о научно-технолошкој сарадњи са Универзитетом у Београду.

„Сарадња са Италијом је последњих година веома добра, пре свега захваљујући италијанској амбасади, а овај споразум представља наставак успешне сарадње“, рекао је на догађају ректор Универзитета у Београду, др Владан Ђокић.

„У области истраживања, везе између Србије и Италије су дуготрајне. Потписани су бројни споразуми, а најважнији је онај који је потписан у марту ове године на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије“, рекао је амбасадор Италије у Србији, Лука Гори. Амбасадор је нагласио да се нови документ надовезује на споразум из 2015. године, а да је важна новина тачка која се односи на амбициозан пројекат Ајнштајнов телескоп у коме ће моћи да учествују истраживачи и инжењери из Србије.

Присутнима се обратио директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић који је подсетио да Институт има стратешко партнерство са Италијанским институтом за нуклеарну физику.

„Ово партнерство обухвата сарадње у основним и примењеним истраживањима, транфсеру технологија, двосмерној мобилности истраживача и размени административних и организационих вештина. За Институт за физику ово је дугорочно партнерство које се одвија паралелно са растом пословног и културног партнерства међу нашим земљама“, рекао је др Богојевић.

Потписани споразум би могао бити прекретница у сарадњи италијанских и српских физичара и утицаће на даљу сарадњу ових институција, али и потенцијалне могућности примене нових технологија у обе земље.

Испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација, присутнима се обратила Жељка Дукић која је подсетила на различите облике научне сарадње између две државе и најавила програме мобилности који су у припреми.

Након потписивања уговора, аташе за науку у амбасади Италије у Београду, Лучано Катани, подсетио је присутне на главне инструменте научне сарадње између Италије и Србије и најважније документе. Током своје презентације најавио је и научно-пословни форум који се одржава 2024. године у Трсту и на коме се могу јавити нове прилике за установе и компаније из Србије.

Декан Физичког факултета Универзитета у Београду, др Иван Белча је нагласио да се досадашња сарадња у области физике првенствено односила на физику елементарних честица, док сада пројектом Ајнштајновог телескопа прелази и на један нов ниво.

Потпредседник INFN, проф. др Марко Палавићини, одржао је презентацију пројекта Ајнштајновог телескопа. Подсетио је на нов начин за посматрање универзума, гравитационе таласе и да Италија већ има инструмент за детектовање гравитационих таласа, Virgo, али да би Ајнштајнов телескоп био наредни корак.

„Италија ради на томе да се телескоп изгради на Сарднији зато што је идеја настала у Италији али и зато што је Сардинија идеално, геолошки стабилно место са малом густином популације“, рекао је др Палавићини и изразио наду да ће истраживачи из Србије пронаћи много простора да учествују у овом пројекту.

Фото: Бојан Џодан/ИПБ

Осврт на сарадњу са INFN (др Алексанар Богојевић – Future Challenges of Physics)