IPB

Институт на Дану италијанске науке

16. априла 2018.

[:sr]

Заједно са низом организација, Институт за физику у Београду као први институт од националног значаја за Републику Србију, учествовао је у глобалном догађају којим је у сто градова света обележен рођендан ренесансног научника и уметника Леонарда да Винчија (1452–1519).

Наиме, дан његовог рођења, 15. април, Италија је прогласила за Дан италијанске науке, а у Србији је поводом Леонардовог рођендана амбасада Италије организовала догађаје којима се промовише новија историја науке, а посебно физика високих енергија, као и снажна сарадња Италије и Србије у овој области физике.

Амбасада Италије у понедељак, 16. априла, у 12 часова, у сали ЕУ инфо центра (Краља Милана 7) организовала отворено, популарно предавање под називом „Зато је физика честица битна?“ Институт је технички помогао организацију догађаја, а на њему је говорио и др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду

На предавању је гостовао професор Пабло Чироне (Giuseppe Antonio PABLO CIRRONE) из лабораторије Југ која је део INFN, односно Националног института за нуклеарну физику, једног од међународних партнера нашег Института. Професор Чироне је представио активности лабораторије и примене акцелератора у медицини, са посебним освртом на хадронску терапију.

Догађај је модерирала професорка Иванка Поповић, проректор Универзитета у Београду за међународну сарадњу, а учествовао је и представник Института за нуклеарне науке „Винча“, др Михајло Мудринић.

У истом дану, у Народној библиотеци Србије, у 18 часова, Амбасада Италије отворила је изложбу из модерне историје физике под називом „Фермијево наслеђе“. Изложба представља значај и научни допринос физичара Енрика Фермија, као и узбудљиве дане развоја Фермијеве групе из Паниспернијеве улице. Изложба је отворена од 17. до 30. априла.

Фотографије: Амбасада Италије / Бојан Џодан[:]