Верокио образовни центар

Основна мисија Верокио образовног центра је да спроводи напредну обуку усредсређену на пројекте за студенте основних и постдипломских студија.

 

Верокио образовни центар се налази у кампусу Института за физику на обали Дунава.

Верокио се финансира као приоритетни пројекат друштвених иновација Владе Републике Србије уз додатну подршку Института за физику и његових стратешких партнера ЦЕРН-а, ИНФН-а и ДЕСИ-а. Кључни додатни партнер је Истраживачки центар Петница, јединствена установа са четири деценије искуства успешног рада са талентованим младим људима заинтересованим за науку и технологију.

Циљ Верокио центра је да помогне у интегрисању истраживања, образовања и иновација у ИПБ у јединствен креативни процес. Центар је добио име по италијанском ренесансном вајару и сликару чија је радионица била место обуке за неколико највећих ренесансних уметника, укључујући Леонарда да Винчија.

Име Верокио је тачка ослонца, Институт и његови партнери су полуга потребна да се „помери свет“ и успостави дистрибуирана мрежа интеракцијских и комплементарних институционалних експеримената који раде на стварању окружења много ефикаснијег у трансформацији потенцијалне креативности у стварно стваралаштво највишег нивоа.

Верокиова главна мисија је да спроводи напредну обуку усредсређену на пројекте за студенте основних и постдипломских студија. Ова специјализована обука је дизајнирана тако да буде мултидисциплинарна, усмерена ка тимском раду и фокусирана на реализацију амбициозних иновативних пројеката који се реализују кроз једну или више једногодишњих модула.

Верокио образовни центар се у великој мери ослања на постојећу експертизу и инфраструктуру Института и његових партнерских институција. Појединачни пројекти ће варирати из године у годину, а теме ових пројеката одређују састав (и вештине) одговарајуће генерације ученика Верокиа.

Изградња Верокиа почиње почетком 2023. године и очекује се да ће бити завршена до 2025. године.