IPB

У потрази за муњама на егзопланетама

02. јула 2024.
Елоиз Фангел-Лојд и др Саша Дујко

У оквиру сарадње са својим коментором др Сашом Дујком, докторанткиња Националног института за свемирска истраживања у Данској, Елоиз Фангел-Лојд, провела је пет недеља у Центру за неравнотежне процесе на Института за физику у Београду. Центар је обезбедио радно окружење и све неопходне услове за њен боравак у Институту.

Основна тема докторске дисертације Елоиз Фангел-Лојд су проучавања релативистичких бежећих електрона и емисије гама бљескова из електричних муња у атмосфери наше планете. Током боравка на Институту, она је радила на још једном узбудљивим пројекту, а то је симулација електричних пражњења у атмосферама егзо-планета, са посебним акцентом на потенцијално настањивим океанским световима, у чијој атмосфери доминира молекуларни водоник.

Стримери су прекурсори електричних муња и катализатори за синтезу органских молекула који могу имати важну улогу у процесу абиогенезе. Резултати проучавања атмосфера егзо-планета Џејмс Веб телескопа омогућили су развој нове мулти-дисциплинарне области у оквиру савременог астробиолошког дискурса. На основу моделовања стримера и електричних муња у атмосферама егзо-планета може се постићи не само дубљи увид у атмосферску динамику ових планета, већ и боље разумевање услова који су неопходни за развој живота.

Елоиз Фангел-Лојд је, како сама каже, неизмерно захвална за могућност да посети Институт за физику у Београду где је, према њеним речима, уживала у подстицајној атмосфери за рад и дружење. “Хвала свима на топлој добродошлици и надам се да ћемо се поново видети у блиској будућности”, навела је на крају посете.

Пројекат Relativistic runaway electrons and terrestrial gamma-ray flashes from lightning на коме учествује др Саша Дујко је подржан од стране Независног фонда за истраживање Данске.