IPB

Шта једемо у храни?

27. новембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 19
„Шта једемо у храни?“
Гост: др Тијана Милићевић

“Храна може бити контаминирана различитим вирусима, бактеријама, паразитима, али храну загађују И различите хемикалије”, каже у деветнаестој епизоди научнопопуларног видео-серијала “Врт физике” др Тијана Милићевић из Института за физику у Београду.

Мада је још у 5. веку пре нове ере славни старогрчки лекар Хипократ писао о отровним биљкама, а његов савременик Еурипид у једној драми забележио тровање читаве породице печуркма, безбедност хране није сматрана важном темом све до почетка 20. века. Данас, према подацима Светске здравствене организације годишње је око 600 милиона људи изложено контаминираној храни.

“У данашње време је тешко избећи уношење хемикалија у човеков организам. Ти ефекти се могу само ублажити “, напомиње др Тијана Милићевић у епизоди “Шта једемо у храни?” у којој објашњава порекло различитих загађујућих супстанци које се могу наћи у храни биљног и животињског порекла.

“Ако поједемо токсичну супстанцу, неће читава количина остати у нашем организму. Постоји количина која се ресорбује, али део се излучи. Симулацијом гастроинтестиналног тракта може да се испитује која количима токсичних једињења и елемената остаје у организму, а на исти начин могу да се испитују и потенцијално токсичине супстанце“, каже др Милићевић.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.