IPB

Квантни ефекти фотосинтезе

06. августа 2021.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 30 Квантни ефекти фотосинтезе Гост: др Вељко Јанковић

(ВИДЕО ПЕТKОМ, Еп. 30) „Један од најважнијих обновљивих извора енергије је сунчева енергија која се у соларним ћелијама претвара у електричну. Међутим, постоје лимити ефикасности соларних ћелија који проистичу из фундаменталних закона статистичке механике и квантне физике“, каже др Вељко Јанковић из Института за физику у Београду у тридесетој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“ у којој објашњава како имитација природних процеса може помоћи у повећању енергетске ефикасности.

„Физичари примећују запањујућу сличност између конверзије соларне енергије у електричну и примарних процеса природне фотосинтезе“, каже др Јанковић и додаје да у постизању ефикасности трансфера енергије природа користи квантне ефекте, па се последњих година интензивно развија квантна биологија.

Међутим, интересовање за квантне ефекте у биолошким процесима је знатно старије од првих експеримената који иду у овом правцу, па су тако они били тема размишљања физичара још у раним данима квантне механике. Како каже др Јанковић, на ту тему су увек постојала опречна мишљења, па се тако око кључних ставова нису слагали Бор и Шредингер.

Данас је квантна биологија мултидисциплинарна наука у којој се преплићу знања из физике, хемије и биологије. „Као што је филозоф Лудвиг Витгенштајн говорио да су границе његовог језика границе његовог света, у ово поље свако од истраживача доноси свој језик и покушава да интерпретира ствари из свог угла“, каже др Јанковић.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта физике“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—–

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић Сценарио: “Наука кроз приче” Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions) Сарадник у продукцији: Јована Николић Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2021.[:en]https://www.youtube.com/watch?v=z3Sam3NwnyU