IPB

Како пада киша

13. новембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 17
„Како пада киша“
Гост: Лука Илић

„Облаци се појављују тамо где дође до кондензације водене паре. Некада у облацима нису присутне само капљице воде, већ и ледени кристали, а у њима се налазе и различите честице“, каже Лука Илић из Института за физику у Београду у седамнаестој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“ у којој објашњава како пада киша, али и како метеоролози праве временску прогнозу.

Према Илићевим речима, данас се у метеорологији првенствено користе нумерички модели, односно системи једначина који описују атмосферу. „На основу мерења утврдимо тренутно стање у атмосфери и применом ових нумеричких модела рачунамо какво ће време бити у будућности“, објашњава Илић.

Институт за физику у Београду има своју метеоролошку станицу у којој се налази уређај ЛИДАР. „У извесном смислу он је сличан радару. ЛИДАР емитује ласерско зрачење које се расејава на честицама у атмосфери“, каже Илић и објашњава да овај уређај не даје информације о локацији на којој се налази већ се користи за даљинску детекцију и прикупљање информација о вертикалном профилу атмосфере.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.