IPB

Господар машина

30. јула 2021.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 29
Господар машина
Гост: др Душан Вудраговић

(ВИДЕО ПЕТKОМ, Еп. 29) „И хипотетичке и реалне Тјурингове машине не само да су отвориле ренесансу рачунарства, него су одиграле и кључну улогу у победи над немачким снагама у Другом светском рату“, каже др Душан Вудраговић из Инстититута за физику у Београду у двадесет деветој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт Физике“.

Алан Тјуринг, кога данас знамо као оца савременог рачунарства, током студија био је фокусиран на проблем одлучивања који је дефинисао Дејвид Хилберт, односно на тражење одговора можемо ли аутоматски да донесемо одлуку да ли је одређени математички исказ тачан. „Да ли постоји проблем на који најсавременији рачунар не може да да одговор? Постоји, а Тјуринг је то математички доказао“, каже др Вудраговић и појашњава да је за ту сврху конструисана чувена Тјурингова машина.

Једна друга Тјурингова машина је имала још практичнију намену а историчари данас сматрају да је захваљући њој и раду британских тимова за декодирање порука Други светски рат скраћен. „Тјуринг је најпознатији по томе што је разбио Енигму, машину коју су Немци користили за шифровање порука“, каже др Вудраговић у епизоду у којој детаљно објашњава како је ова машина функционисала и које су вештине биле потребне да се поруке декодирају.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта физике“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—–

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2021.