IPB

Ентропија живота

20. новембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 18
„Ентропија живота“
Гост: др Ненад Вукмировић

„Не можемо да имамо изолован живи систем. Ако је систем изолован ентропија ће да расте и тиме систем иде ка стању веће неуређености“, каже др Ненад Вукмировић из Института за физику у Београду у осамнаестој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“.

Епизода је посвећена разумевању једне од познатих физичких величина – ентропије, која се изузетно ретко користи у свакодневном животу, па је стекла известан енигматичан статус. У уџбеницима недовољно прецизно описана као мера науређености система, ентропија често инспирише уметнике и подстичне разнолика спекулативна размишљања о свету.

Кроз објашњење универзалног закона познатог као Други принцип термодинамике, према коме у изолованом систему ентропија не може да опада, др Вукмировић говори како он описује понашање једноставних термодинамичког система као што је гас затворен у посуди, али и његове разнолике последице и значења попут „стреле времена“.

Превазилазећи оквире једне занимљиве лекције из физике, ова епизода истражује и каква је термодинамика живота, као и зашто се живи системи, будући да одржавају уређеност, наизглед опиру Другом принципу термодинаке.

„Жива ћелија није изолован систем, она интерагује са околином и са њом размењује ентропију“, објашњава др Вукмировић.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.