IPB

Престижни Twinning пројекат у Институту за физику

08. новембра 2022.

Институт за физику у Београду освојио је Twinning пројекат „Twinning for excellence of the Serbian Research center for quantum biophotonics“ који ће се, током наредне три године, реализовати у Центру за фотонику, једном од центара изврсности Института.

Twinning је престижни програм Европске уније који у оквиру програма Horizon Europe промовише изврсност у истраживању кроз умрежавање и обуку. Идеја је да се институција ојача кроз размену искуства и експертиза са водећим европским научним организацијама. Партнери Института за физику у Београду на овом пројекту су Универзитет „Фридрих Шилер“ у Јени, Италијански национални истраживачки савет (CNR) и Биолошки факултет Универзитета у Београду.

„Циљ пројекта је подизање изврсности и угледа Института за физику у свим научним, управљачким и административним аспектима релевантним за међународне истраживачке активности“, каже др Душан Арсеновић, руководилац Центра за фотонику Института за физику, додајући да је коначни циљ успостављање квантног биофотоничког центра који ће пре свега карактерисати изврсност у науци.

Први састанак партнера на пројекту почео је у уторак, 8. новембра 2022. године, на Институту за физику, где су пројекат заједно „лансирали“ представници свих партнера.

Универзитет „Фридрих Шилер“ основан је 1558. године, а име је добио 1934. године по Фридриху Шилеру који је на њему предавао у доба када је Јена била важан центар окупљања немачких мислилаца. Чак шест истраживача из ове институције добили су Нобелову награду.

Италијански Национални истраживачки савет, основан 1923. године, једна је од најугледнијих научних кућа у овој земљи, а једна од његових улога је да промовише сарадњу на пољу науке и технологија са институцијама из иностранства. Биолошки факултет Универзитета у Београду је дугогодишњи партнер Института за физику и у овом пројекту ће сарађивати са биолозима Института при избору, припреми и култивацији биоузорака.

„Свим учесницима у пројекту желим успех и очекујем да је ово само први, важан корак у дугорочној сарадњи“, рекао је директор Института, др Александар Богојевић, на отварању првог састанка пројекта, додајући да је Центар за фотонику врло важна истраживачка јединица Института.