IPB

13. децембра 2017.

Женева, 12. децембра

У Европској лабораторији за нуклеарна истраживања, ЦЕРН, у коме је Република Србија чланица, изграђено је ново постројење које може да помогне медицинска истраживања рака. Названо ЦЕРН МЕДИЦИС, постројење је произвело прве радиоизотопе. МЕДИЦИС ће у будућности обезбеђивати широк спектар радиоизотопа, од којих се неки могу произвести само на ЦЕРН-овом постројењу ИСОЛДЕ које је јединствено. Ови радиоизотопи су првенствено намењени болницама и истраживачким центрима широм Европе. У последње време дијагностика и лечење са употребом радиоизотопа су значајно напредовали, а МЕДИЦИС ће омогућити истраживачима да осмисле и тестирају неконвенционалне радиоизотопе са циљем да развију нове приступе борби са раком.

„Радиоизотопи се користе у прецизној медицини како би се дијагностификовао рак, срчани проблеми и друге болести тако што се доставе изузетно мале радијационе дозе тамо где су оне потребне без уништавања околног здравог ткива“, рекао је Тири Стора, координатор пројекта МЕДИЦИС. „Сада са МЕДИЦИС-ом можемо да производимо неконвенционалне изотопе и да помогнемо да се повећа спектар њихове примене.“

Један хемијски елемент може имати више изотопа, што зависи од тога колико има неутрона у језгру. Неки изотопи су природно радиоактивни и познати су као радиоизотопи. Могу се наћи готово свуда, на пример у стенама, па чак и у пијаћој води. Други изотопи нису нам доступни у природи, али се могу произвести у акцелераторима честица (највећи акцелератор данашњице, Велики хадронски сударач, налази се управо у ЦЕРН-у). За производњу радиоизотопа МЕДИЦИС користи рад другог ЦЕРН-овог постројења који се назива ИСОЛДЕ. Прва серија радиоизотопа произведена на овај начин био је Тербиум 155Тб, који се, судећи према првим недавно представљеним резултатима истраживања, сматра обећавајућим радиоизотопом у дијагностици рака простате.

Иновативне идеје и технологије из физике допринеле су великом напретку на пољу медицине у последњих 100 година, од појаве медицинске дијагностике и третмана заснованих на радијацији, као и након открића X-зрака и радиоактивности. Употреба радиоизотопа у медицини је већ врло раширена и то за снимање, дијагностику и радијациону терапију. Показује се, ипак, да многи изотопи који се тренутно користе немају најадекватнија физичка и хемијска својства и да би у неким случајевима другачија врста радијације била погоднија. МЕДИЦИС може помоћи у потрази за радиоизотопима са одговарајућим карактеристикама како би се повећала прецизност снимања и лечења.

„ЦЕРН-МЕДИЦИС нови је доказ како технологије из ЦЕРН-а могу да користе друштву не само за фундаментална истраживања. Са овим јединственим постројењем и експертизом, ЦЕРН је посвећен максимизирању утицаја наше технологије у свакодневном животу“, рекао је ЦЕРН-ов директор за акцелераторе и технологије Фредерик Бордри.

Унутар постројења ИСОЛДЕ, снажан сноп протона из ЦЕРН-овог Протон синхотрон бустера погађа специјално развијене мете и тако производи разнолике атомске фрагменте. Ове честице се потом раздвајају према својој маси формирајући нови нискоенергетски сноп који се усмерава ка већем броју екперименталних станица. На једној од њих, за постребе МЕДИЦИС-а, поставља се друга мета иза поменуте ИСОЛДЕ-ине. Једном када се изотопи произведу на МЕДИЦИС-овој мети, аутоматизована транспортна трака носи их у МЕДИЦИС постројење где се тражени радиоизотопи одвоје и усаде у металну фолију. Тако се достављају истраживачким установама међу којима је Паул Шерер институт, Универзитетска болница у Вауду и Универзитетска болница у Женеви.

Када стигне у неку од болница, истраживачи раздвајају изотопе и везују их за молекуле попут протеина или шећера који су изабрани тако да прецизно таргетирају тумор. У овом облику изотопи се могу убризгати у организам пацијента, где ће се молекули везати за тумор или орган који се снима или лечи.

Постројење ИСОЛДЕ ради већ 50 година и до сада је за разноврсне сврхе, укључујући и фундаментална нуклеарна истраживања, астрофизику и бионауке, произвело 1300 изотопа из 73 супстанце. У ИСОЛДЕ су се већ производили изотопи за медицинска истраживања, али ће ново МЕДИЦИС постројење омогућити производњу радиоизотопа који прецизније одговарају потребама медицинске заједнице.

ЦЕРН-МЕДИЦИС је резултат напора који је ЦЕРН уложио заједно са сарадницима из Фонда за трансфер знања, приватних фондација и партнерских установа. Пројекат финансијски подржава Европска комисија кроз Марија Склодовска Кири грант који од 2014. године помаже развоју медицинске и научне сарадње широм Европе.