IPB

Рекорд у мерењу магнетног момента антипротона

21. октобра 2017.

Женева, 19. октобра 2017.

BASE сарадња објавила је у часопису Nature нова мерења магнетног момента антипротона, са прецизношћу која превазилази протонска мерења.

Захваљујући новом методу који укључује симултана мерења извршена на два различита заробљена антипротона у две Пенингове замке, BASE је успео да обори сопствени рекорд који је објављен у јануару 2017. Нови резултат побољшава прецизност претходног мерења за фактор од 350 и омогућава истраживачима да упореде материју и антиматерију са прецизношћу без преседана.

“Овај резултат је кулминација дугогодишњих истраживања и развоја, као и успешног окончања једног од најкомпликованијих мерења икада изведених у инструменту Пенинговој замци”, рекао је Стефан Улмер, портпарол BASE-а.

Резултати су конзистентни са једнакошћу магнетског момента протона и антипротона, а екпериментална неизвесност/несигурност нових антипротонских мерења је сада значајно мања у односу на истоветна мерења протона. Откривено је да је магнетни моменат антипротона 2.792 847 344 1(42), док је кроз исту сарадњу истраживача 2004. године у BASE -овом сарадничком експерименту у Мајнцу у Немачкој утврђено да је магнетни моменат протона 2.792 847 350(9).

„Ово је вероватно први пут да су физичари достигли прецизније мерење за барионску антиматерију у односу на материју, што указује на невероватан напредак који је достигао ЦЕРН-ов Антипротонски децелератор”, додао је први аутор студије Кристијан Смора.